Genelkurmay’ın hükümet ile organize yürüttüğü ‘Şah Fırat’ operasyonuyla Süleyman Şah Türbesi, IŞİD terör örgütüne ‘çatışmadan’ teslim edildi. Operasyonu hükümet "büyük başarı" olarak isimlendirirken, muhalefet liderleri başta olmak üzere birçok kesim "vatan toprağı bırakıldı" diye eleştirdi. İşte Süleymah Şah Türbesi'nin taşınmasına tepkiler...

 ERDOĞAN: BAŞARILI BİR OPERASYON

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın Süleyman Şah operasyonun tamamlanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Karakuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ı ayrı ayrı telefonla arayarak kutladığı öğrenildi.
Erdoğan yazılı açıklamasında "Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun yeri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı başarılı bir operasyon neticesinde değiştirilmiş bulunmaktadır. Sevk ve idaresini bizzat takip ettiğim, Sayın Başbakanımızın ve Genel Kurmay Başkanımızın harekat merkezinden bizzat yürüttüğü bu operasyon, ecdadımızın bizlere emaneti olan Süleyman Şah Türbesini, savaş şartlarının hakim olduğu Suriye’de daha güvenli bir mevkiye nakletmeyi amaçlamıştır. Gece boyu gerçekleştirilen Şah Fırat operasyonuyla, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’ndaki tüm emanetler ve orada görev yapan askerlerimiz, salimen ülkemize getirilmiş bulunmaktadır. Operasyon, devletimizin kararı ve uygulamasıyla başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı operasyon sırasında, kaza sonucu bir askerimiz şehit düşmüştür. Daha önce iki defa yeri değiştirilmiş olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, yine uluslararası hukuk ve anlaşmaların bir gereği olarak yeni mekanında bayrağımızı dalgalandırmaya ve ecdadımızın hatırasını yaşatmaya devam edecektir." dedi.



DAVUTOĞLU: BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRDIK

Operasyonun ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Saygı Karakolu'ndaki Türk bayrağının inmeden Eşme bölgesindeki bölgede bayrağın dalgalandırılmasına değindi. Davutoğlu "Aynı anda tank birliğimiz Eşme bölgesinden geçerek bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı bu toprak parçası üzerinden dalgalandırmıştır.” dedi.

KILIÇDAROĞLU: UTANCIN HESABINI SORACAĞIM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Süleyman Şah’tan kaçma talimatını verenler yarın bu ülkeden de kaçacak; ancak Türkiye’ye yaşattığınız her türlü utancın hesabını soracağım” dedi.

Sert sözlerle hükümete yüklenen Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: “Teröristin önünde eğilen, vatan toprağını satan hükümet, yarın karşılaşılacak diğer tehditlere karşı ilk işinin ‘kaçmak’ olacağını gösterdi. Güçlü devlet, karşılaşılan ilk tehditte topraklarını bırakıp kaçmakla değil, teröristlere dersini vermekle olunur. Bu utanç Türkiye’ye fazla! Kendi karakolunu yıkıp, kendi askerini geri çekip, kendi toprağını terk etmeyi ‘başarı’ diye sunmak danışıklı bir dövüşün kanıtıdır. Süleyman Şah’tan kaçma talimatını verenler yarın bu ülkeden de kaçacak; ancak Türkiye’ye yaşattığınız her türlü utancın hesabını soracağım.” 

BAHÇELİ'DEN ÇOK SERT SÖZLER!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun tahliye edilmesiyle ilgili operasyonu “Al At, Ah Mat Operasyonu” olarak nitelendirirken, “Türk tarihinde böyle bir pespayelik, böyle bir nankörlük, böyle bir mağlubiyet psikolojisi görülmemiştir. Milliyetçi Hareket Partisi, ülke gündemini değiştirecek ve yakın tarihin en vahim çürümüşlüğü olarak yorumladığı geri çekilme vakasının üstüne tavizsiz gidecek, konuyla ilgili gelişmeleri titizlikle takip edecektir” dedi.

Bahçeli yazılı açıklamasında "Türk vatanın mukaddes bir parçası, ayrılamaz ve koparılamaz bir uzantısı olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun dün akşam saatlerinde AKP Hükümeti tarafından “korkakça yüzüstü” bırakıldığını belirten Bahçeli, “Türkiye’nin şah damarı kesilmiş, sınırlarımız dışındaki ecdad yadigarı toprak teröristlerin tehdit ve şantajıyla zoraki terk edilmiştir. AKP Hükümeti en sonunda bunu da yapmış, böylesi bir kokuşmuşluğun tarafı da olmuştur. Dün akşam 21.00 itibarıyla başlayan geri çekilme acizliği ve kaçma hareketi eş zamanlı olarak sürdürüldüğü iddia edilen iki operasyonla tamamlanmıştır” sözlerine yer verdi.