Yüksel ŞENGÜL

Yıllardır yaz aylarını yaşadığı Sarıyer Demirciköy’deki bahçeli, havuzlu ve Tarçın’dan Şeker’e kadar “Can dostum” dediği pekçok köpeğiyle ailece huzuru bulduğu evinde buluştuk Müjdat Gezen’le... O gün Hollanda’da yaşayan kızı Elif’le torunu da evdeydi. Gezen’le 27 yıldır aynı yastığa baş koyduğu Leyla Hanım’ın hazırladığı börekli, enginarlı ve buz gibi biralı masaya oturarak konuştuk. Konumuz, galası Silivri’de yapılan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Altınoluk Açıkhava Tiyatrosu’nda perde açacak olan Yalandan Kim Ölmüş adlı 2 perdelik tiyatro oyunuydu.



Müjdat Gezen, 27 yıldır Leyla Hanım’la mutlu bir evlilik yaşıyor.

- Yazan Uğur Dündar, oyunlaştıran Müjdat Gezen... Ve huzurlarınızda Yalandan Kim Ölmüş... Söz Müjdat Gezen’in...
Uğur Dündar’ın yazdığı bütün kitapları tekrar tekrar okuyordum. Sonunda telefon açtım ve “Uğur, kitaplarını inceledim ve bunları oyunlaştırmak istiyorum” dedim. Uğur “Kitaplarım senindir, istediğini yapabilirsin” deyince hemen kolları sıvadım.
- Sizi kendine çeken, oyunlaştırma isteği uyandıran ne ya da neler oldu?
Uğur’un yazdığı kitapların hepsi muhteşem. Dili kadar, kalemi de güçlü, pırıltılı. Kitapları arasında en çok 2013’te çıkan Yalandan Kim Ölmüş dikkatimi çekti. İçindeki yumuşak espriler çok hoşuma gitti. Özellikle apolitik olanlar. Bu yaşananların mutlaka sahneye taşınması gerektiğine inandım. Oyuna gelenler bol bol gülecekler.
- Gülümsemeye o kadar ihtiyacımız var ki... Bazı esprileri anlatabilir misiniz?
Bir arkadaşları var, aşırı kekeme... Onu sürekli spikerlik sınavına girmesi için tahrik ediyorlar. Kekeme sonunda gaza geliyor ve sınava giriyor. “Sınavı kazandın mı?” diye soruyorlar, o da ciddi ciddi cevap veriyor “Sol.. sol... solcuyum... di... diye... almadılar” (gülüyoruz.)
- Yalandan kim ölmüş!
Yükselciğim, tam da cuk oturdu işte. Yalandan Kim Ölmüş’ü tam da bu kurguyla düşünmek gerekiyor. Uğur’un meşhur Soğukoluk hikayesi, Amerika’daki Bezmenler olayı, sıkıyönetim anıları var oyunda.



Oyunun galası geçen hafta Silivri’de yapıldı (üstte). Dündar ve Gezen’in dostluğu Vefa Lisesi’nde (1956) başladı. İkili 1974’teki efsane program İşte Hayat’ın bir parodisinde (altta).


UĞUR OYUNDA SÜRPRiZLER YAPACAK


- Benim en çok merak ettiğim konu... Uğur Dündar sahnede olacak mı?
Evet, Uğur Dündar bu oyunda sahnede olacak.
- Vay canına, müthiş bir haber bu. Vaktiyle merhum Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan onu sahneye çıkarmak için çok uğraşmıştı. Müjdat Gezen başardı demek ki...
Uğur Dündar’ı genç öğrenci arkadaşımız Barış Taşkın oynuyor (Birlikte gülüyoruz). Müjdat Gezen rolünü de ben oynuyorum. Uğur’un yapacakları şimdilik sürpriz olarak kalsın.



Oyunda Uğur Dündar’ı Barış Taşkın oynuyor. 

FAHRETTiN ASLAN SiLAHINI GÖSTERDi


- Fahrettin Aslan olayı var mı oyunda?
Elbette... Bilmeyenlere hatırlatmak isterim. Yıl, 1974... Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan telefon etti bana “Müjdat, yardımına ihtiyacım var. Uğur Dündar’ı İzmir Fuarı’nda sahneye çıkarmak istiyorum. Televizyonda yaptıklarınızı sahneye taşıyın” dedi. Uğur’un TRT’de yayınlanan İşte Hayat adlı programına ben de parodilerle katılıyordum. “Fahrettin Bey, Uğur sahneye çıkmaz” dedim. “Onu bana getir, gerisine karışma” dedi.
- Fahrettin Bey, çok inatçı ve ısrarcıydı...
Hem de nasıl! Uğur’u bu görüşmeye ikna ettim ve Fahrettin Aslan’ın yanına gittik. Koskoca bir bavul ağzına kadar banknot dolu. Uğur’un önüne doğru itti, “Al kardeşim, bu avansın” dedi. Uğur “Teşekkür ederim ama ben gazino sahnesine çıkmam” dedi. Ne kadar ısrar etse de Uğur’u ikna edemeyince, belindeki silahı gösterdi ama nafile. Sonunda pes etti: “Yahu ne inatçı, ne yiğit adammışsın sen.” dedi.
- Demek Fahrettin Bey silahını da gösterdi...
Ertesi gün Fahrettin Bey “Adam silahtan da korkmadı” dedi. Uğur silahtan korkmaz dedim. Niye dedi. Babası polisti deyince rahmetli kahkahayı bastı.
- Oyunun galası geçen hafta Silivri’de yapıldı.
Silivri’de Uğur sahneye bir çıktı, inan Yüksel 10 dakika ayakta alkışlandı.
- Şimdi perdenin açılmasına çok az kaldı...
Atatürk’ün bu ülkeyi kurtarışının en tescil edilmiş günü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda İzmir’de Altınoluk Açıkhava Tiyatrosu’nda perdeyi açıyoruz.
- Sonra...
Sonrasında hep yanımızda. 2 Eylül’de Bodrum Kalesi’nde, 3 Eylül’de Datça’da, 4 Eylül’de Bornova’da, 5 Eylül’de ise Karşıyaka’dayız...



Müjdat Gezen, eşi Leyla Hanım, kızı Elif ve torunu.

MÜZiKLERiMiZ FAZIL SAY’DAN


- Uğur Dündar’la dostluğunuz çok eski...
Uğur benim eski değil, eskimeyen dostumdur. 1956’da Vefa Lisesi’nde yollarımız kesişti ve o gün bugündür, 59 yıldır ayrılmadık.
- Oyunu sevecekler...
Tıpkı geçen yıl Yılmaz Özdil’in Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda oyunu gibi Uğur Dündar’ın Yalandan Kim Ölmüş oyunu da bu yıl çok sevilecek. Beraber Yürüttük Biz Bu Yıllarda oyununun finalini Yılmaz Özdil bir türlü yazamadı. Çünkü, Türkiye’nin bugünü ertesi gününe uymuyor ki! Bilinmeyeni kim yazabilir ki!
- Oyunun bir başka güzelliği de müzikleri...
Fazıl Say’a telefon ettim. Onun çok güzel bir Bodrum parçası vardır, kendi çalıyor. “Bu oyunda Uğur Dündar ve Müjdat Gezen varsa hediyem olsun” dedi. Fazıl Say’ın yaptığı büyük bir jest oldu.