Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer, önemsiz görünen bir tehlikeye dikkat çekti. Özellikle spor yapan gençlerin, yüksek dozda proteinli ürünler ya da protein tozu tüketmelerinin böbreği yorduğunu ifade eden Sezer, gençlerin çoğunlukla iltifat almak veya arkadaşlarına kendini beğendirmek için kullandığı protein tozlarının, kişiyi diyalize bağımlı hâle getirebildiğini söyledi. Kullanımı rutin haline gelmiş protein tozlarının zararı dolayısıyla doktora başvuranların sayısının arttığı bilgisini verdi.


KORKUNÇ SONUÇLAR DOĞURUYOR



Söz konusu maddenin gençlerin yeni tehlikesi olduğuna dikkat çeken Sezer, “Üniversite öğrencileri özellikle de erkeklerde daha fazla görüyoruz. Kız arkadaşlarına iyi görünmek ve iltifat almak için kullanıyorlar. Çünkü kas yapımında protein almaları öneriliyor. Normalde aldıklarından 4 katı daha fazla protein alıyorlar. Buna tozu da ekleyince korkunç sonuçlara yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

DİYALİZE BAĞLI YAŞAYABİLİRSİNİZ!


Prof. Dr. Siren Sezer, protein tozlarının böbrek yetmezliğine davetiye çıkardığını ifade etti. Ayrıca tansiyon yüksekliği, kalp kaslarında büyüme, ileri yaş kalp krizine ve ritim bozukluğuna kapı araladığını kaydetti. “Durumun fark edilince hemen önlem alınıyor. Uyarılar dinlenmez ve toz kullanımı sürerse diyaliz makinesine bağımlı yaşama zorunluluğu doğacaktır” dedi.