Aşırı tatlı tüketmek sağlığa zararlı olduğu halde tatlı yeme arzusunu dürten nedir? Bağımlılıklardan kurtulma konusunda dünya çapında tanınan,  enerjiye dayalı doğal arınma yöntemi “Abrahamson Metodu”  uzmanları şeker bağımlılığının nedenleri hakkında bilgi veriyor.

Şeker; hayatta kalma mücadelesinde kilit bir role sahiptir ve arzularımızın içgüdüsel olarak kamçılanmasını etkiler. Şekerle olan ilişkimiz doğuştan başlar, tatlıya karşı zaaflı doğarız. Washington Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma yeni doğan bebeklerin tatlıyı diğer tatlara tercih ettiğini ve çocukların yetişkinlerden daha fazla tatlıya düşkün olduğunu ortaya koydu. Birçok bilim insanı çocukların tatlı düşkünlüğünün evrimsel bir kalıntı olduğuna inanıyor. Gıdanın kıt olduğu dönemlerde, yüksek kalorili yiyecekleri tercih edenlerin yaşama şansı daha fazlaydı. Günümüzdeki sorun ise rafine şekerin fazlasıyla kullanılıyor olması.  Bu çocukluk çağı obezitesinin artmasının da en önemli sebeplerinden biri.

Peki Neden Tatlı?

Aşırı şeker tüketimi sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açabilir. Şeker, "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetiklediği için keyif verici işlev de görür. Şekerin verdiği bu ani 'keyif' duygusu, kendimizi ödüllendirme ve rahatlatma anlarında tatlıya başvurmamızın nedenlerinden biridir.

Fakat şeker insülin artışını tetikler. Çünkü vücudumuz kandaki glikoz seviyesini normale çekmeye çalışır. Bunun sonunda; daha fazla tatlı yeme arzusu tetiklenir ve aşırı tatlı yeme döngüsü doğar.

Araştırmalar, fruktoz ile tatlandırılmış yiyecek ve içeceklerin aynı kaloriye sahip diğer yiyecekler kadar doluluk ve tatmin hissi yaratmadığını ortaya koyuyor. Örneğin bir araştırmada, glikozun beyinde yeme arzusunu tetikleyen bölümü bastırdığı, ancak fruktozun aynı işlevi görmediği ve glikozun fruktoza kıyasla daha fazla tatmin duygusu yarattığı tespit edildi.


Şekerin 6 türü:


Glikoz: Kanda taşınabilen basit şeker. Sofra şekeri olan sukrozun yarı bileşenidir.

Fruktoz: Meyvelerde bulunan doğal şeker. Sukrozun diğer yarısını oluşturur.

Sükroz: Sofra şekeri olarak bilinir. Şeker kamışı ve şeker pancarında doğal oluşur.

Laktoz: Sütte bulunan şeker. İnek sütünün %5'ini oluşturur.

Maltoz: İki glikoz molekülünün bileşiminden oluşur.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu: Glikozun yarısının fruktoza dönüştürüldüğü mısır şurubu. Kimyasal olarak sukroza çok benzer.

 

Tek seansta şeker bağımlılığından kurtulmak mümkün!

Abrahamson Sistemi ile tek seansta şeker ve glüten yeme isteğini azaltır, tatlı yeme ihtiyacına kayıtsız kalmayı sağlar!  Arınma sürecini takip eden kişiler şeker / gluten bağımlılıklarından arındıkları gibi birkaç gün içinde metabolizma üzerindeki olumlu etkileri gözlemlerler. Şeker, gluten bağımlığından arınan kişiler, daha odaklı, daha canlı olduklarını, daha az uykuya ihtiyaç duyduklarını ve genelde kendilerini daha iyi hissettiklerini ve daha neşeli olduklarını bildirirler.

Abrahamson Arınma Programı dünya çapında; sigara, şeker ve glüten gibi kötü alışkanlıkların yanı sıra; alkol, tırnak yeme, saç yolma (trikotillomani), deri yolma (dermatilomanı-CSP), kumar ve daha ağır ve karmaşık bağımlılıklardan kurtulmak için de kullanılıyor.