Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Muğla’da “Göcek Koyları” olarak bilinen cennet yurt köşelerini ihaleyle kiralama kararı almış.
İnternet yoluyla, hektarlık orman alanlarındaki mesire yerlerinin 29 yıllığına kiraya verileceği duyurulmuş.
Bunlardan yaklaşık 2 hektarlık Akbük Koyu’na 29 yıl için 110 bin lira isteniyormuş!
Dalaman’ın CHP’li Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz ihaleden kimsenin haberinin olmadığını söyleyerek şanslı alıcıların şimdiden belirlendiğini öne sürmüş.
“Ormana malikane mi yapacaklar, bilmiyoruz” demiş.
Çevreciler de cennet koyların “mesire yeri” ilan edilmesine ve uzun süreli kiralanmasına karşı çıkarak yargıya başvurmuş.

* * *

Gelelim Hürriyet’teki haberin trajikomik yanına:
Bakan Veysel Eroğlu tepkiler karşısında “Bu alanlar sadece vahşi doğa için değil, aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunulması içindir. Bunlar ormanı tahrip etmiyor, bilakis koruyor” diyerek ihaleleri savunmuş!
Bakan’ın sözlerini okurken aklıma, onun bakanlığıyla ilgisi bulunmayan Urla Hacılar Koyu’nun sit alanından çıkarılması sırasında yapılan telefon konuşmaları geldi.
Oradaki villaları kılıfına uydurmak için hazırlandığı öne sürülen bilirkişi raporlarıyla ilgili tapeleri hatırladım.
Sadece Urla mı?
Nadide ağaçların bulunduğu ormanlık alanlarda açılan taş ocaklarını, yasa tanımaz bazı maden işletmecilerinin yeşili talan eden üretim biçimlerini gözümün önüne getirdim.

* * *

Önceki gün İstanbul’dan İzmir’e dönerken Kavacık’ta, Boğaz’a kartal yuvası gibi bir konumdan bakan gerdanlık benzeri bir araziye,  inşaat makinelerinin sanki göktaşı düşmüşcesine devasa bir oyuk açtığına, kazıklar çaktığına tanık oldum.
Kaldırım olması gereken, yolun yanıbaşındaki boşluğun bile inşaata dahil edildiğini görünce, bu vahşi rant saldırısı karşısında dehşete kapıldım.
Biraz araştırınca şaşkınlığım daha da arttı.
Zira buranın eskiden Karayolları’na ait olduğunu, Milli Emlak’a devredildikten sonra, yandaş bir vakfa 49 yıllığına kiralandığını öğrendim.
Şimdi sıkı durun.
Arazinin 240 bin metrekarelik alana yayıldığını, Mecidiyeköy’deki Zorlu Rezidans arsasının tam üç katı büyüklükte olduğunu belirledim.
Milyar liraya satılabileceği söylenen bu kupon arsanın, yukarıdan gelen talimat doğrultusunda ve yılda sadece 1 milyon lira ödemek koşuluyla bu vakfa kiralandığını, imar izinleri sırasında Kadir Topbaş’ın bile devreden çıkarıldığını öğrenince de söyleyecek söz bulamadım!
Bu inanılmaz peşkeş karşısında şoke oldum...

* * *

Kendimi biraz toparlayınca attığı bir tweet sonrasında iki ayrı soruşturma geçiren ve 10 yıldan fazla hapsi istenilen iletişim uzmanı Sedef Kabaş’ın mesajını paylaşmanın tam yerinin geldiğini düşündüm
Şöyle diyor o mesajda  Sedef:
“Ankara parsel parsel satıldı itirafından sonra varın İstanbul’u siz düşünün!.. Kupon kupon gitmiştir!..”
Yerden göğe kadar haklı...
Üstelik sadece İstanbul değil, Türkiye kupon kupon gitti!