Ayvacık, Yunanistan'ın Midilli Adası'na yakınlığı nedeniyle geçen yıl başta Suriyeliler olmak üzere her gün farklı milletlerden yüzlerce mültecinin geçiş güzergahı haline gelmişti. Buradaki sahillerde asayiş olaylarında artış kaydedilirken mültecilerin bıraktığı çöpler, sahilleri adete çöplüğe çevirmişti. Geçen Mart ayında Türkiye ile Avrupa Birliği ile arasında varılan Geri Kabul Anlaşması ile bir an olsun rahat nefes alınmış, mülteci geçişlerinde azalma olmuştu. Kentin gözde turizm merkezi Assos ve yöresinde yaz mevsimiyle birlikte mültecilerin geçişleriyle ilgili alınacak önlemler ve geçişlerinin durup durmayacağı hem bölgedeki turizmciler, hem de bölgede tatil yapacak olan vatandaşlar için merak konusuydu. Türkler'e, vizesiz seyahat hakkının verilmemesi durumunda Geri Kabul Anlaşması'nın duracağı tartışmaları bir yana, Avrupa Birliği ile varılan anlaşma sonrası, karadan ve denizden alınan sıkı önlemlerin ardından şu günlerde mülteci geçişleri sıfır noktasına ulaştı. Jandarma, insan tacirlerinin, lastik botlarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na yasa dışı yollardan geçirmek için bölgeye getirdikleri mültecileri daha sahillere ulaşmadan yakalıyor. Bir şekilde sahile ulaşmayı başarıp, umut yolculuğuna çıkanlara ise Sahil Güvenlik Botları geçit vermiyor.

assos-2

Yaz mevsiminin en sıcak günlerinin görüldüğü bugünlerde, mültecilerin geçiş için kullandığı Kadırga Koyu ile Babakale arasındaki 50 kilometrelik sahil şeridi, çok sayıda Sahil Güvenlik Botu'nun 24 saat devriye görevi yapması ile korunuyor. NATO'ya ait bir savaş gemisi de bölgede 24 saat boyunca gözlemci olarak görev yapıyor. Kadırga Koyu, Assos Limanı, Sivrice Koyu, Sokak Ağzı başta olmak üzere sahillerin tamamında vatandaşlar NATO gemisi ve sahil güvenlik botlarının gölgesinde güvenli bir şekilde denize girip, tatil yapıyor.

Assos Kadırga Oteli'n sahibi Bayram Cafer Erten, şu günlerde Kadırga Koyu ile Assos Liman bölgesi arasında mülteci geçişlerinin sıfır noktasına indiğini ve tatilcilerin rahatlıkla denize girebildiğini söyledi. Geçen yıl bölgede mülteci geçişleri nedeniyle büyük rezaletler yaşadığını anlatan Erten, şöyle dedi:

"Ama bu sene turizmde çok rahatız. NATO'ya bağlı bir savaş gemisi sürekli bu bölgede gezerek denetim yapıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın botları de 24 saat bölgede devriye görevi yapıyor. Gece ışık yakarak sahilleri tarıyor. Jandarma gece gündüz sahillerde devriye geziyor. Gerekli tüm tedbirler alınmış durumda. Şu an bölgemizde mültecilerle ilgili bir sıkıntı yok."

Assos'ta 25 yıldan bu yana turizm sektöründe çalışan Cengiz Meriç ise, bu yıl mültecilerin önünün kesildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Geçen sene mülteci geçişleri çok fazlaydı. Bu sene bölgemizde bir tane dahi geçiş olmadı desek yeri var. Sahil Güvenlik Botları gerekli önlemleri almış durumda. Bölgeye tatil için gelen misafirler de çok rahat. Çünkü geçen yıl geçişler nedeniyle her yer çöplüğe dönüşmüştü. Ayvacık Belediye Başkanımız yaz sezonu öncesinde bir ay sahillerde temizlik yaptırdı. O çirkin görüntü kalktı şu anda."

DHA