Akıllı cihazlar dönemi kapandı. Artırılmış gerçeklik (AR) ve yapay zeka (AI) hayatımıza girmeye başladıkça cep telefonları da kendini yeni düzene adapte ediyor. Dünyanın en fazla cep telefonu satan üçüncü markası Huawei'nin yeni Modeli Mate 10 Pro'yu incelemek için sozcu.com.tr olarak geçen hafta Avusturya'nın başkenti Viyana'daydık. Cihazın resmi lansmanı bugün yapıldı, önceden Huawei Mate 10 Pro'yu görüp inceleme şansı bulduk.

huawei-mate-102

Huawei Mate 10 ile birlikte yapay zekanın sınırlarını zorluyor. Cihazın en önemli özelliği yapay zekanın yeni bir işlemci ile ayrı olarak yönetiliyor olması. Neural Processing Unit (NPU) ile birlikte CPU ve GPU'nun ardından telefonlar yeni bir konsept ile tanışıyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇİFT DİYAFRAMI


Huawei, Mate 10 ve Pro’nun çift lenslerini üretmek için Leica ile işbirliğine devam etti. 12-megapiksel RGB + 20-megapiksel tek renkli sensörleri, dünyanın en büyük çift f/1.6 diyaframını, yapay zeka destekli Bokeh Efekti ve yapay zeka destekli Dijital Zoom'unu ve Optik Görüntü Sabitleyici Sistemini (OIS) biraraya getirdi. Nesneye ve ortama göre otomatik olarak kamera ayarlarını seçen yapay zeka destekli yeni Gerçek Zamanlı Ortam (Mekan) ve Nesne Tanıma özelliği ve daha net portreler ve daha keskin hatlı fotoğraflar çekmek için yapay zeka Hareket Algılamalı gelişmiş bir yapay zeka destekli Dijital Zoom fonksiyonuna sahip. Huawei Mate 10 Pro, 18:9 OLED ekran, yüksek ekran-gövde oranı ve dinamik video izleme için HDR10 özelliklerini barındırıyor.

matrn21rn1rn2

FOTOĞRAF ÇEKTİĞİ OBJELERİ TANIYOR


Kirin 970 işlemci ve NPU desteği ile kamera fotoğraf çektiği objeyi tanıyabiliyor. Fotoğraf çekilen şey bir kedi ise renk ayarları otomatik olarak cihaz tarafından ayarlanıyor. Eğer bir yeşil elmanın fotoğrafını çekiyorsanız cihaz renk ayarlarını buna göre yapabiliyor. Öte yandan kamera yakaladığı objeler hakkında bilgi de veriyor. Eğer tanınmış bir tarihi eserin yakınlarındaysanız bu algılanıyor ve ona göre kamera size bilgi veriyor. Söz konusu AR teknolojisinin bölgeden bölgeye nasıl çalıştığını zaman gösterecek. Cihaz Android 8.0 işletim sistemi ile çalışacak.

18:9 OLED EKRAN


Huawei FullView Ekran özelliği ile Huawei Mate 10, canlı renkleri destekleyen HDR10, ince çerçevesi, 16:9 görüntüsü ile çarpıcı bir 5.9-inç ekrana sahip. 6-inç Huawei Mate 10 Pro, 18:9 OLED ekran, yüksek ekran-gövde oranı ve dinamik video izleme için HDR10 özelliklerini barındırıyor.

mate1022

DAKİKADA 2005 OBJE


Huawei yetkililerinin açıklamalarına göre Mate 10'in içindeki yapay zeka işlemcisi dakikada 2005 objeyi tanıyabiliyor. Bu rakamın Galaxy S8'de 95, iPhone 7'de ise 487 olduğu iddia ediliyor.

p21hp12hp21h

Yapay zeka aynı zamanda cihazın selfie performansını da artırmış. Bir grup insan toplandığı zaman cihaz otomatik olarak insanlara odaklanabiliyor. Bu teknolojiden önce selfie çekiminde telefonlar hangi obje arka plan hangisi fotoğrafın ana unsuru algılayamıyordu.

ph12ph21hp12h

SES TANIMA ORANI ARTTI


NPU teknolojisinin bir diğer özelliği ise yapay zekanın artık insan sesini daha iyi tanıyor olması. Özellikle arabanızda cep telefonu kullanılırken gürültü yüzünden zaman zaman Google Asistant, Bixby ve Siri gibi uygulamaları harekete geçirmek zor olabiliyordu. Huawei'nin yeni NPU'su sayesinde gürültülü ortamlarda ses tanıma oranı yüzde 80'den yüzde 92'ye çıkarılmış durumda.

Mate 10 Pro için dört renk seçeneği bulunuyor. Mate 10 Pro için dört renk seçeneği bulunuyor.

CPU'NUN 50'DE 1'İ KADAR ENERJİ HARCIYOR


NPU cihaz içinde CPU'nun yarısı kadar yer kaplıyor. Enerji tüketimi ise CPU'nun 50'de 1'i kadar. Huawei Mate 10, 30 dakikalık bir şarj süresinde yüzde 58'e kadar çıkabiliyor.Yüzde standart 58 günlük kullanım için yeterli olarak kabul ediliyor. Cihazın kablosuz şarjın dört katı daha hızlı şarj ettiği belirtiliyor.

PC OLARAK DA KULLANILABİLİYOR


Huawei Mate 10 Pro bir kablo vasıtasıyla PC olarak da kullanılabiliyor. Bağlanacak kablosuz klavye ve fare cihazı bir bilgisayara dönüştürmek için yeterli.  Huawei Mate 10 Ekim sonundan itibaren Meksika, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde, kasım ortasından başlamak üzere aralarında Fransa, Almanya, Italya, Japonya, Polonya, Tayland ve Birleşik Krallık olmak üzere bir çok ülkede satışa sunulacak. Türkiye satış tarihi henüz açıklanmadı.

Huawei Mate 10 Pro teknik özellikleri

İşlemci Kirin 970 (4x Cortex-A73 + 4x Cortex-A53)

RAM 6 GB

Depolama 64 GB + MicroSD

Ekran 6 inç

Çözünürlük 2160 x 1080

Arka kamera 12 Megapiksel RGB + 20 Megapiksel Monochrome, f/1.6, OIS, Dual ISP

Ön kamera 8 Megapiksel

İşletim sistemi Android 7.1.1 + EUMI 8

Dayanıklılık IP67

Batarya 4000 mAh