Muratbey, Türkiye’den Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihracat yapma onayı aldı. Muratbey, bu onayı Avrupa Birliği normlarına uygun olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülen uzun ve yoğun denetimler sonrasında almaya hak kazandı. Bakanlık, resmi tanımıyla “Avrupa Birliği Ülkelerine İhracat Amaçlı Onaylanacak Süt İşletmelerinin Kontrol Prosedürü” uyarınca, Muratbey için ihracat iznini 12 Temmuz 2017 tarihinde onayladı.

Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, bu gelişmeden sonra ihracat hacimlerini genişletmeye odaklanacaklarını belirtirken, “Muratbey markasını zaten başta Fransa, Belçika, Danimarka, Almanya, İtalya, Macaristan, İsveç olmak üzere 28 AB ülkesi ile ABD, Rusya, Kuveyt, Ürdün, BAE, Fas, KKTC, Kazakistan, Bahreyn’in aralarında bulunduğu 60 ülkede tescillendirdik. Firma olarak şimdi Avrupa’daki işimizi geliştirecek önemli bir eşiği aşmış olduk” dedi.

212 Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol


Dünya sofralarında kendi markalarıyla yer aldıklarını ifade eden Erol, “ABD, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Irak, Bahreyn, Kuveyt, Katar, K.K.T.C, Türkmenistan, Azerbaycan, Ürdün gibi birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Ayrıca, 2014 yılında Türkiye’nin ihracatını ve markalaşmayı artırmayı planlayan Turquality Marka Destek Programı’na alınan 8 firmadan biri olduk” diye konuştu. Muratbey, 30 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisi, 400 çalışanı ve günde 700 ton süt işleme kapasitesi ile her gün Türkiye çapında 15 bin satış noktasına ulaşıyor.

YASAK 2013 YILINDA KALDIRILDI

Avrupa Birliği, Türkiye’deki üretim koşullarını gerekçe göstererek 2002 yılında süt ve süt ürünleri konusunda genel bir ithalat yasağı uygulamaya koymuş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ve sektör oyuncuları tarafından yürütülen uzun soluklu çalışmalar sonucu 2013 yılında bu yasak kaldırılmıştı. Ancak henüz çok az sayıda firma ihracat izni alabildi.