Zika virüsünün Türkiye'nin bazı bölgelerine yerleştiği iddia edildi. Peki zika virüsünün bulaştığı nasıl anlaşılır, hangi belirtiler görülür? Uzmanlar virüsün belirtilerini açıkladı. Sivrisineklerden insanlara bulaşan zika virüsü nedir? Zika virüsü insanlara nasıl zarar verir? İşte zika virüsü hakkında bilinmesi gerekenler...

ZİKA VİRÜSÜ TÜRKİYE'NİN BAZI BÖLGELERİNE YERLEŞTİ

Virüsün taşıyıcısı olan iki sinek türü, Türkiye'nin bazı bölgelerine ulaştı ve oralarda yerleşik hale geldi. Bunlar: Aedes aegypti ve albopictus. Birinci sivrisineğin yayılımı Doğu Karadeniz, Batum, Gürcistan, Kırım yarımadasına uzanan bir bölgede aktif.

AE. albopictus ise daha yaygın görülüyor. Batı Trakya ve İstanbul, Doğu Karadeniz'de Giresun'da aktif ve 5 ila 7 yıla kadar da Orta Anadolu'ya yayılacağı öngörülüyor. Adaptasyon yeteneğinin yüksek olduğu, sineğin yayılmacı bir tür olduğu biliniyor, kış aylarında da yaşayabiliyor. Hazırlanan raporun bulguları önemli çünkü tedbirler bu rapora göre alınacak.

Sağlık Bakanlığı raporunda şu bilgiler yer aldı: "Akut dönemde çok ciddi halk sağlığı etkisi beklenmemektedir ancak uzun vadede beklenebilir deniliyor. Hastalığa vektörlük eden aedes türlerinin yayılımı önlenmelidir. Vektör dağılımının sınırlı bölgelerde bulunması olumlu bir durum ancak iklim değişikliği ve tam olarak belirlenemeyen nedenlerle vektör yayılımının hızlandığı bilimsel bir gerçektir.

zika-virüsü

MİKROSEFALİ BEBEKLERİ NASIL ETKİLİYOR?

* Beyinde hasar
* Nöbet geçirme
* Eklemlerde sorunlar
* Kafada küçüklük (mikrosefali)
* Görme ve duyma zorlukları
* Yeme ve yutkunma zorlukları

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR? ZİKA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Zika virüsü sivrisineklerden insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor. Bu ailede Sarı Humma, Batı Nil Ateşi, Deng humması gibi birtakım hastalıklar var ve bunlarda aynı familyanın üyeleri. Bu hastalıklar birbirlerine benziyor, gribal şikayetlerle seyreden halsizlik, döküntü, ateş ve gribal şikayetler yapabiliyor.

Zika virüsü, özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doğumlara neden oluyor. Bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya'da mikrosefali yeni kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bini aşmış durumda. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir anomali.

Ülkemizde şu an bu sivrisinekler yok ama başta iklim olmak üzere her şey hızla değişiyor. Uzmanlara göre, bu sivrisinek de ülkemize gelebilir, floramıza girebilir ve biz bu hastalıkla boğuşmak zorunda kalabiliriz.